Komitet UN-a o ćirilici u Vukovaru

Borovo, 14.04.2015.

Imali smo nedavno priliku da se uverimo kako su elektronski mediji u Hrvatskoj, Srbiji, ali i u ostalim zemljama regiona, poprilično stidljivo dana 03.04.2015. godine, objavili vest kako je Komitet UN-a za ljudska prava javnosti obelodanio svoj izveštaj po pitanju zaštite ljudskih prava u svetu pa tako i na ovim našim prostorima, konkretno u gradu Vukovaru.

U navedenom izveštaju Republika Hrvatska je javno pozvana od strane ovog Komiteta UN-a da napokon omogući Srbima u gradu Vukovaru korištenje i upotrebu ćiriličnog pisma koje im postojeći Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina (takođe i rezultati zadnjeg popisa stanovništva iz 2011. godine) propisuje i dozvoljava, ali se sve to ne primenjuje na način kako je citiranim zakonom i predviđeno.

Interesantno je za napomenuti kako je po ovom pitanju i izveštaju definitivno izostala adekvatna reakcija zvaničnih predstavnika Srba iz Vukovara, a tu prvenstveno mislimo na presednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića, obzirom da je imenovani između nekoliko preostalih gradova (o kojima smo već pisali), stanovnik i grada Vukovara.

Istovremeno smo imali prilike videti na zvaničnoj stranici SDSS-a kako je njihov predsednik Stanimirović umesto po ovom značajnom pitanju za Srbe u Vukovaru kome veliku pažnju poklanja i UN, izuzetno aktivan po drugoj temi, a to su „nova kadrovska rešenja SDSS-a“ sa evidentnim pokušajima i namerama da na odgovorna mesta, pred svoj skorašnji najavljeni odlazak sa ovih prostora, postavi svoje verne i proverene poslušnike. Doduše, to mu za sada baš i ne polazi za rukom pa je za pretpostaviti i očekivati da će ubrzo zbog te svoje nesposobnosti doći u sukob sa svojim stvarnim „šefom“ Miloradom Pupovcem.

NAŠA STRANKA ovim putem javno poziva Vojislava Stanimirovića da se obrati Srbima u Vukovaru i javnosti te jasno iznese svoj stav po navedenom i objavljenom izveštaju Komiteta UN-a za ljudska prava.