Manastir Krka saopštenje za javnost Naša Stranka

Ulaz u manastir KrkaPovodom teksta novinara Željka Huljeva objavljenog u Jutarnjem listu, a u kojem iznosi tvrdnje da mu je Iguman manastira Krka German pretio smrću, Naša Stranka najoštrije osuđuje pokušaj medijskog linča i jednostrano iznošenje optužbi na račun ovog crkvenog velikodostojnika SPC.

Naime, očigledno je da je i ovaj, kao i prethodni tekstovi dotičnog autora napisan tendenciozno i samo sa jednim ciljem, a to je diskreditacija Igumana Germana, a samim tim i manastira Krka kojem je na čelu, što predstavlja direktan napad i na Srpsku pravoslavnu crkvu, kao i na srpski narod u Hrvatskoj u celini. Iako pravila novinarske etike nalažu da se u tekstu čuje i mišljenje druge strane, novinar Huljev je očigledno imao cilj da po svaku cenu plasira priču kojom će još jednom pokušati da zaplaši preostali srpski narod u Dalmaciji, a sam dolazak u manastirski kompleks poslužio je tome samo da bi njegova priča dobila na verodostojnosti.

Ne ulazeći u pozadinu ovog teksta iza kojeg možda stoje i neki drugi učesnici političkog i društvenog života u Dalmaciji, a kojima smeta Srpska pravoslavna crkva i Bogoslovija, izražavamo svoje ogorčenje ovakvim politički motivisanim novinskim tekstovima, a u isto vreme nas zabrinjava i izostanak reakcija zvaničnih srpskih predstavnika u RH i njihova nezainteresovanost za medijski linč Igumana Germana.

Naša Stranka smatra da se bezbednost manastirske bratije i učenika bogoslova koji pohađaju nastavu u bogosloviji Sveta Tri Jerarha u bilo kojoj situaciji ne sme dovesti u pitanje i da mora ostati izvan dnevnopolitičkih dešavanja pojedinaca i desničarskih organizacija.

Predsedništvo Naše stranke