Menu
NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

Nalepnice sa Trpinjske ce...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

U susret naj radosnijem H...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

Svoj braći po Hristu, Kat...

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Iako postoji, bar na papi...

HVALA VAM I SREĆNO!

HVALA VAM I SREĆNO!

NAŠA STRANKA PREDSEDNIK ...

Захвала на пријему  предсједниka Владе Републике Србије

Захвала на пријему предсједниka Вл…

Поштовани предсједниче ...

Zbogom pameti

Zbogom pameti

Nije prvi slučaj da Hrvat...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Predizborni letak kandida...

Prev Next

NAŠA STRANKA objavljuje u cijelosti

OTVORENO PISMO

srpskih organizacija i institucija u Republici Hrvatskoj

 

Povodom napada Milorada Pupovca na predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića i na srpske organizacije i institucije kojima isti ne upravlja, a neposredno potaknuti pismom dijela Pupovčevih saradnika i stranačkih poslušnika, obraćamo se javnosti ovim otvorenim pismom.

Predsjednik Republike Hrvatske g. Ivo Josipović je s pravom ukazao na štetno djelovanje Milorada Pupovca te iskreno i otvoreno progovorio o političkom monopolu koji je Milorad Pupovac izgradio oko svoje ličnosti u nastojanju da bude jedini pripadnik srpskog naroda u Hrvatskoj koji ima pravo misliti i zastupati srpske nacionalne interese. Gospodin Ivo Josipović u svojstvu građanina ima pravo, a kao predsjednik Republike ima i dužnost progovoriti o gušenju demokracije unutar srpske zajednice u Hrvatskoj, kao i zloupotrebama koje Milorad Pupovac čini kada u ime naše zajednice trguje našom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću u korist sebe i svojih poslušnika.

Nije predsjednik time prekršio, već naprotiv ispunio svoje dužnosti iz Ustava i nama Srbima bi bilo draže da je do toga došlo i znatno ranije, jer smo na zloupotrebe položaja i novca namijenjenog srpskoj zajednici u Hrvatskoj od strane Milorada Pupovca upozoravali sve državne institucije više puta proteklih godina. Nazivati predsjednikove stavove napadima na srpsku zajednicu je ponašanje kojemu svjedočimo već godinama, a koje se svodi na već poznatu tezu Milorada Pupovca:

Srpska zajednica u Hrvatskoj – to sam ja!

 

Srpska zajednica u Hrvatskoj je brojčano veća od stanovništva nekih država članica EU i ima pravo i potrebu da ostvari politički pluralizam unutar sebe same. Najblaži oblici izražavanja različitih stavova u našoj zajednici gušeni su u temelju. Samo iz SNV-a, koji vodi kao privatni biznis, Pupovac je zadnjih deset godina izbacio desetak potpredsjednika i više desetaka članova Predsjedništva. Svatko tko misli drugačije ili naprosto svatko tko samostalno misli bio je blaćen, isključen i onemogućen u radu i djelovanju. Indikativan je primjer kada je Milorad Pupovac kompletna srpska županijska vijeća izbacivao iz SNV-a, a pri tom primao novac od države predstavljajući SNV kao nacionalnu koordinaciju svih županijskih vijeća.

Posebno je pitanje kako je moguće da potpredsjednik jedne političke stranke (SDSS) istovremeno bude predsjednik tzv. srpske nacionalne koordinacije i još da ista koordinacija bude registrirana kao organizacija civilnog društva.

Nije istinita tvrdnja iz tzv. pisma zamjenika da je kako navode; SNV organiziran na osnovu međunarodnog ugovora, na osnovu Ustavnog zakona i na osnovu izbora. Niti se SNV spominje u nekom međunarodnom ugovoru niti je registriran kao nacionalna koordinacija na temelju Ustavnog zakona niti se konstituira i djeluje na temelju rezultata izbora u srpskoj zajednici jer umjesto onih županijskih vijeća koje Miloradu Pupovcu ne odgovaraju, on imenuje tzv. povjerenike koje nitko nije birao, što je direktno kršenje Ustavnog zakona. SNV nije obavio ni ponovno konstituiranje nakon manjinskih izbora prije godinu dana i ilegalno djeluje sve ovo vrijeme. Posebna je smiješno da je SNV-u, koji raspisivanjem izbora za manjinska vijeća u to vrijeme nije ni mogao djelovati, dopušteno da predloži buduće članove tih istih vijeća koji onda čine SNV. Neistinita je i tvrdnja o 1.600 izabranih vijećnika koji kako navode čine SNV jer je to zbroj svih članova srpskih općinskih, gradskih i županijskih vijeća u Hrvatskoj, dok SNV po statutu čine samo županijska vijeća koja ukupno imaju manje od 500 članova, mada ni taj broj ništa ne znači jer nakon izbora županijska vijeća nisu donijela odluke o udruživanje u SNV već se krši Ustavni zakon, a SNV je još registriran kao udruga građana.

Kada je riječ o novcu iz Proračuna RH njime se Milorad Pupovac koristi kao da je njegov, preko Savjeta za nacionalne manjine dodjeljuje ga sebi i svojim odabranim ljudima te nadzire njegovo trošenje, a pri tom pažljivo brine da, osim minimalnih iznosa za SDF, ostale srpske organizacije koje ne kontrolira, godinama ne dobiju ni novčića za svoje djelovanje.

Dirljiva je briga koju razni zamjenici predsjednika srpskih organizacija i drugi SDSS-ovi stranački funkcioneri pokazuju za političku budućnost Milorada Pupovca i kako pokazuju začuđujuću sigurnost tvrdeći da se Pupovac ne bavi nikakvim biznisom pa ni etnobiznisom. Posebno je začuđujuće to što naprijed navedeni znaju za brojne kaznene prijave koje su podnesene protiv Milorada Pupovca, za slučaj zloupotreba višemilijunskih iznosa koje su skrivene čak i od Skupštine SNV-a, lažnim izvještajem potpisanim od strane lažnog predsjednika Nadzornog odbora, kao i slučajeve nestanka muznih krava iz inostrane donacije te donacije traktora iz Srbije, od kojih je jedan završio u kompaniji koja je vlasništvo njegove političke stranke, a ostali u rukama SDSS-ovih lokalnih aktivista. Mogli smo u novinama, zbog spora sa susjedima oko prilaznog puta, čitati i o tome da je čestiti lider Pupovac nakon što je devedesetih u nejasnim okolnostima od države dobio stan, kupio sebi i kuću u elitnom dijelu Zagreba, ali nitko se u međuvremenu nije zapitao kako to da Milorad Pupovac u poreznoj prijavi navodi godišnji iznos znatno veći od njegovih javno poznatih prihoda i zašto financije SNV-a nisu ni transparentne ni u funkciji srpske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Zanimljivo je da navedeno pismo nisu potpisali ni predsjednik SKD Prosvjeta Čedomir Višnjić, ni predsjednik ZVO-a Dragan Crnogorac ni predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović, već njihovi zamjenici i stoga pozivamo ove institucije i njihove predsjednike da se javno ograde od pisma ili se potpišu ispod njega i time pokažu radi li se o samostalnim organizacijama civilnog društva koje obavljaju specifične uloge unutar srpske zajednice u Hrvatskoj ili o kracima hobotnice koju je oko sebe stvorio Milorad Pupovac.

Kada je riječ o navodnoj brizi za novinarsku slobodu i njihovu neovisnost svi to naravno podržavamo, ali u slučaju tzv. samostalnog srpskog tjednika NOVOSTI takva sloboda i neovisnost, već godinama ne postoji. Novosti su polu-privatni bilten Milorada Pupovca koji pripremaju novinari i drugi ljudi koje zapošljava Milorad Pupovac, određuje im plaće i honorare i za sve to koristi novac poreskih obveznika namijenjen informiranju srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. U praksi to znači da te novine dio prostora posvećuju veličanju Milorada Pupovca,

SNV-a i SDSS-a, drugi dio je namijenjen za napade na sve unutar srpske zajednice koji drugačije misle, a treći dio su sadržaji koji nemaju puno veze sa srpskom nacionalnom manjinom i njenim položajem, već su dio nastojanja Milorada Pupovca i nekoliko novinara oko njega da vode svoje privatne ratove i prezentiraju svoja ideološka uvjerenja. Koliko daleko i koliko neprimjereno to ide može se vidjeti već i iz samog naslova Novosti. Naravno, pravo je svakog da ima svoje ideološko i svako drugo uvjerenje i da ga prezentira, ali ne zloupotrebom novca poreskih obveznika dodijeljenom za informiranje srpske nacionalne manjine, jer taj novac bi trebao biti namijenjen glasilima koja bi se bavila problemima i perspektivama srpske zajednice i koja bi dala prostor za prezentaciju stavova svih relevantnih političkih faktora unutar velike srpske zajednice u Hrvatskoj.

Sa indignacijom uskraćujemo pravo Miloradu Pupovcu i njegovim potpisnicima tzv. zamjeničkog pisma da govore u ime cijele srpske zajednice u Hrvatskoj, da u ime naše zajednice napadaju predsjednika Republike Hrvatske g. Ivu Josipoviću u njegovim nastojanjima da ukaže na nedeomokratsku praksu djelovanja unutar naše zajednice nametnutu od strane Milorada Pupovca.

Pozivamo predsjednika Republike Hrvatske, ali i druge najviše institucije vlasti da, sukladno svojim ovlastima, pomognu srpskoj zajednici da se riješi kulta ličnosti Milorada Pupovca i dobije uvjete za stvaranje i djelovanje pluralističkih predstavničkih tijela te manjinskih medija Srba u Hrvatskoj kroz koja će do izražaja doći različiti politički stavovi i interesi Srba u Hrvatskoj.

Virovitica, 20. 08. 2012. godine

 

PREDSTAVNIK SRPSKIH ORGANIZACIJA

 

Staniša Žarković, s.r.

 

Pismo podržali:

 

Predsjednik Zajednice Srba u Republici Hrvatskoj Svetozar Livada

Predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula

Predsjednik Koalicije Srpska Sloga Staniša Žarković

Predsjednik Demokratske partije Srba Mitar Kojadinović

Zamjenik župana Požeško-slavonske županije, Grozdanić Miroslav

Zamjenik župana Bjelovarsko – bilogorske županije

Predsjednik Naše stranke Jovan Ajduković

Predsjednik Udruge Čuvari srpskog identiteta i srpskih običaja Dragan Todić

nazad na vrh

Sekcije

Linkovi

Drugi o nama

Web alati

O nama

Pratite nas