Samohranom ocu prete oduzimanjem dece

BOROVO 20.01.2014 - Samohranom ocu iz Borova Radoslavu Vargi (47) Centar za socijalni rad u Vukovaru preti oduzimanjem šestoro maloletne dece, zbog, kako tvrde, neodgovarajućih uslova života i zanemarivanja.

Neposredno po ulasku u prilično malu i trošnu kuću od svega dve prostorije, potpredsednici Opštinske organizacije NS-a u Borovu Petra Grbić i Nikola Suzić su se uverili u svu odlučnost i istrajnost oca Radoslava da njegova deca Zdravko (8), Ivana (7), Dejan (5), blizanci Marija i Luka (4) i najmlađa Ana (3) budu srećna i odrastaju s njim.

Naravno, nismo došli praznih ruku. Ovom prilikom, na Bogojavljanje, uručili smo svakom detetu po paketić, a mali Luka nam je, čim smo kročili u skromno opremljenu, ali izuzetno toplu kuhinju, a istovremeno i dnevnu sobu, krenuo u zagrljaj rečima zahvalnosti i poljupcem. Toplota očeve ljubavi, razigranost i poslušnost dece koja su posle očeve molbe bez i najmanjeg prigovora otišli u drugu sobu, stvorilo je prijatnu atmosferu jednočasovnog prijateljskog ćaskanja.

A imalo se o čemu i popričati. Radoslav Varga (47), rodom iz Orolika, je zaposlen u Komunalcu 24 godine, a dok je na poslu, obično plati ženu iz komšiluka da se pobrine za njih ili ponekad se sama međusobno čuvaju. Da sve protekne u najboljem redu pobrine se najstarija ćerka Ivana koja za jednu sedmogodišnju devojčicu izgleda znatno zrelije, što u suštini život i uloga koju nosi je tako čine.

Odgovornost roditelja je na prvom mestu, smatra Radoslav. On nije želeo da puno priča o majci koja je decu napustila pre deset meseci odlaskom u Englesku, upoznavši drugog čoveka na Fejsbuku.

U međuvremenu su iz Centra za socijalni rad u Vukovaru dolazili kod njega i, kako kaže, ponudili "pomoć" da se deca smeste u dom ili budu usvojena.

- Neću to dozvoliti. Deci ništa ne fali i spreman sam da se za njih žrtvujem do kraja - energičan je Radoslav koji sa platom iz Komunalca i mesečnim dečjim doplatkom nekako uspeva da spoji kraj sa krajem.

Kaže da mu bivša žena i iz Engleske pravi probleme i kontaktirajući sa nadležnim institucijama u Vukovaru pokušava da mu oduzme decu. Ali ne da budu s njom, već da završe u domu za nezbrinute maloletnike.

Da plaća alimentaciju ne pada joj na pamet, kaže Radoslav. Uskoro ima i sud, a na prvom ročištu mu je rečeno da će i deca biti pitana kako bi se utvrdila atmosfera i dobila detaljnija slika stanja u porodici.

Radoslav je pitao decu da li žele biti s tatom.

- Želimo...ne daj nas tata...ne idemo od tebe...- povikali su svi u glas.

Malom Luki su na oči lagano udarale suze.

I tako borovskom samohranom ocu Centar za socijalni rad u Vukovaru preti oduzimanjem šestoro maloletne dece, zbog, kako tvrde, neodgovarajućih uslova života i zanemarivanja.

Da bi obezbedio bolje uslove života, proširio bi kuću i dogradio bar još jednu prostoriju. Radoslav je dobio obećanja od nadležnih da će dobiti većinu neophodnog građevinskog materijala, ali tek na jesen(?) ove godine. Pitamo se, zar to ne bi moglo da se desi s proleća, da bi do sledeće zime deca uživala u jednoj prostoriji više. Spreman je da radi i da deci obezbedi što je moguće srećnije detinjstvo.

Istina je da je kuća mala, ali je nesumnjivo da je Radoslavovo srce prema svojoj deci veliko.

Pored Grbićeve i Suzića u poseti porodici bili su i predsednik Gradske organizacije Vukovara Ljubomir Ajduković i sekretar Saša Jovičić.

- Nećemo ostati samo na paketićima. Učinićemo sve da i na drugi način pomognemo ovoj porodici - rekao je Ajduković.

Sličnog stava bila je i Grbićeva koja nije skrivala ravnodušnost nad sudbinom Varginih.

- Pazićemo na ovu porodicu i pokušati da pružimo punu podršku i besplatnu pravnu zaštitu ukoliko bude potrebno - zaključio je ona.

Potpredsednik Suzić je istakao uverenje da ne postoji pravna osnova da se deca oduzmu ocu Radoslavu.

- Ne verujem u tako nešto. Ali, svakako da ćemo sa ovom porodicom ostati u budućem kontaktu da bi bili sigurni da su deca srećna i zadovoljna - rekao je on.

Saša Jovičić