Saopštenje za javnost

• Napisala

NAŠA STRANKA

P R E D S E D N I Š T V O

U Borovu,05.avgust 2012 godine.

Na vanrednoj sednici Predsedništva Naše stranke, održanoj u Borovu 05.avgusta 2012 godine, povodom odlaska Veljka Džakule predsednika SDF-a iz Zagreba, na proslavu vojno redarstvene akcije „Oluja" u Knin, kao koalicionog partnera na proteklim parlamentarnim izborima za Sabor RH, Predsedništvo Naše stranke izdaje sledeće,

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

1. Odlazak Veljka Džakule na proslavu vojno redarstvene akcije „Oluja", Naša stranka ne odobrava i jednoglasno se protivi tom jednostranom činu. Veljko Džakula je na tom skupu predstavljao samo sebe i eventualno nevladinu organizaciju Srpski demokratski forum, a nikako nije bio legitimni predstavnik srpske zajednice u Republici Hrvatskoj.

2. Netačan je i licemeran navod Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske na čelu koje je Milojko Budimir, da je „Srpska sloga" politička organizacija i da je ista potpisala koalicioni sporazum sa predsednikom Koalicije izbegličkih udruženja iz Beograda. Prije svega tzv."Srpska sloga" je udruženje građana koje nema karakter političke ortganizacije i nije istina tj. notorna je laž Milojka Budimira da je to udruženje potpisalo bilo kakav sporazum sa bilo kim. Koaliciju izbegličkih udruženja su podržale tri političke stranke iz Republike Hrvatske i to Naša stranka, Demokratska partija Srba i Srpska narodna stranka, a ne nikakva „srpska sloga". Naša stranka je i sada u potpunosti podržava.

3. Naša stranka se povodi principom legaliteta i u potpunosti prihvata i definiše vojno redarstvenu akciju „Oluja" kao udruženi zločinački pothvat, kako ju je definisao i prvostepeni međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu, prilikom donošenja prvostepene presude osuđenim generalima hrvatske vojske, Gotovini i Markaču. U slučaju da drugostepeni međunarodni sud u Hagu donese drugačiju pravomoćnu i konačnu odluku o ovoj krivično pravnoj stvari, Naša stranka ostavlja mogućnost da preispita svoj sadašnji stav. To obrazlažemo činjenicama da je tom akcijom trajno proterano i etnički očišćeno, sa prostora RH preko 250.000 Srba i srpske nejači i ubijeno ili je nestalo preko 2.000 Srba, od čega 1.205 civila, među njima 522 žene i 12-toro dece. Nakon vojno redarstvenih akcija „bljesak" i „oluja" ubijeno je oko 2.500 Srba, još uvek tačno neutvrđen broj nestalih Srba, čime je u potpunosti uz proteranih oko 250.000 Srba, potpuno izmenjena demografska struktura u Repubici Hrvatskoj, jer broj proteranih srba čini upravo 1/3 od ukupnog broja Srba koliko ih je bilo do popisa stanovništva 1991. godine.

4. Oštro se protivimo neodmerenim i veoma opasnim izjavama koje su izjavili Predsednik RH Ivo Josipović, a posebno predsednik Vlade Zoran Milanović, pri čemu rat u Hrvatskoj i vojno redarstvenu akciju „Oluja" definišu kao: „Rat je bio pravedan, obrambeni i plemenit", prema rečima predsednika RH Ive Josipovića, kao i izjava premijera Zorana Milanovića koji kaže: „Naš rat je bio obrambeni, pravedan, čovečan i human". Naš stranka tvrdi da nijedan rat nemože i nesmije biti ni pravedan, a najmanje čovečan i human. Posebno ne u okolnostima kada se bez ikakvog razloga protera preko 250.000 Srba, kada se ubijaju bespomoćni civili na svom kućnom pragu i kada se jako dobro zna, da se svi proterani i izbegli Srbi, više nikada neće vratiti na svoja vekovna ognjišta. Uz sve to želimo sa žaljnjem i strahom podsetiti na jedan detalj koji svi zanemaruju, a koji se odnose na činjenicu da se nigde ne spominju ranjeni Srbi u operacijama „bljesak" gde se pominje da je ubijeno oko 400 Srba, niti u „oluji" gde se pominje da je ubijeno oko 2.000 Srba. Zato tražimo da se konačno obelodani, koliko je Srba u tim akcijama ranjeno ili možda previše tražimo?

5. Naša stranka priznaje Republiku Hrvatsku u njenim granicama kao svoju domicilnu državu, bezrezervno daje svoju podršku ulasku RH u Evropsku uniju, ali iznad svega vrednuje i priznaje istinu, pravdu i pravednost.

Predsedništvo Naše stranke