Menu
NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

Nalepnice sa Trpinjske ce...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

U susret naj radosnijem H...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

Svoj braći po Hristu, Kat...

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Iako postoji, bar na papi...

HVALA VAM I SREĆNO!

HVALA VAM I SREĆNO!

NAŠA STRANKA PREDSEDNIK ...

Захвала на пријему  предсједниka Владе Републике Србије

Захвала на пријему предсједниka Вл…

Поштовани предсједниче ...

Zbogom pameti

Zbogom pameti

Nije prvi slučaj da Hrvat...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Predizborni letak kandida...

Prev Next

Srbi pred ponorom asimilacije

  • Napisala  Vesti online
Srbi pred ponorom asimilacije

O nestajanju Srba u Hrvatskoj, njihovim političkim predstavnicima, etničkom čišćenju, ataku na ćirilicu, evropskim izborima u Hrvatskoj i srpskim podelama za "Vesti" govori advokat Jovan Ajduković, predsednik Naše stranke, srpske partije koju je pre nekoliko godina osnovao u Vukovaru.

 

Bili ste deo najužeg tima SDSS-a i predsednik Zajedničkog veća opština u Vukovaru, šta je presudilo da osnujete Našu stranku?
- Političko licemerje i diskriminacija predsednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića i predsednika SNV Milorada Pupovca prema srpskoj zajednici i odustajanje od vitalnih nacionalnih interesa. Onog momenta kada se jednostrano odustalo od zaštite prava i interesa Srba u RH i izbegličkog srpskog korpusa, kroz zaštitu prava i interesa pojedinca, tu za mene više nije bilo mesta.

 

Erdutski sporazum

Koliko je danas aktuelan Erdutski sporazum, kakve obaveze su potpisnici preuzeli, a koje Hrvatska ignoriše?
- Erdutski sporazum i njegov provedbeni akt Pismo Vlade RH za završetak mirne reintegracije u Podunavlju su trajni i obavezujuć akti, koji su formalno-pravno iznad zakona RH i moraju se poštovati. Zašto se ne poštuju, pitajte predsednika SDSS-a Stanimirovića, predsednika SNV-a Pupovca i predsednika Zajedničkog veća opština Crnogorca. Oni su kao saborski poslanici bili saučesnici u donošenju niza zakona na štetu Srba.


Jeste li otišli zbog lične uvređenosti ili su razlozi dublji?
- Otišao sam uvređen i razočaran, ali najmanje zbog ličnih razloga. Plansko nečinjenje zvaničnih predstavnika SDSS-a dovelo je Srbe u RH u beznadežnu situaciju, do ruba siromaštva i ponora asimilacije. Srbija kao naša matična država, od istih tih paradera je ismijana. U velikoj meri tome je doprineo i stav bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića za koga je postojao samo Pupovac i mali krug oko njega.

 

Ćirilica i table

Atak na dvojezične table u Vukovaru do usijanja je doveo političke strasti, kako vidite rasplet?
- Ključno pitanje ostanka Srba na ovim prostorima nikada nije bilo pitanje ćirilice i dvojezičnosti, već pitanje nezaposlenosti i ekonomske nesigurnosti. Sve što se desilo u Vukovaru je posledica predanog rada SDP-a i SDSS-a.


 Kakve su šanse da Srbi iz Hrvatske imaju svog poslanika u Evropskom parlamentu?
- Gotovo nikakve! Odlazak Pupovca na listu SDP-a za Evropski parlament je jedan od najtežih političkih šamara Srbima u RH i izbegličkom korpusu. Ovo je najsigurniji način da se preostali Srbi u RH povedu na put denacionalizacije i asimilacije u hrvatski etnikum. Time je povređena i država Srbija i predsednik Nikolić koji nas je za Vidovdan 2013. sve pozvao u Beograd. Tada su svi predsednici srpskih stranaka obećali da ćemo na svim budućim izborima izlaziti zajedno na srpskim listama. Po povratku u Zagreb to je zaboravljeno, Pupovac je otišao na hrvatsku listu.


Kako vidite budućnost Srba u istočnoj Slavoniji, Baniji, Kordunu, Dalmaciji, u gradovima?
- Sve ove godine Hrvatska je sve činila da onemogući povratak izbeglih Srba. Možda bi iskorak bio kada bi predsednici izbegličkih organizacija poveli izbeglice iz Srbije u svoje zavičaje i tu zajedno sa njima ostali. Ako to ne učine odmah, neka se više tim pitanjem ne bave samo zbog vlastite koristi i sticanja političkih poena. Jedino će ostati i opstati Srbi u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu, jer smo jedino mi u većem broju ostali u svojim kućama i za sada ne razmišljamo o odlasku, jer nas ohrabruje blizina sa matičnom državom.

 

Ista kuhinja

Kako ocenjujete poziv na bojkot srpskih trgovina u Vukovaru, kao i fizički napad na goste jednog kafića?
- Neozbiljan je tekst anonimnog autora koji je pozvao na taj bojkot, a koji očito ide iz iste kuhinje, odnosno zajedničkih službi SDP-a i SDSS-a. Deplasirano je pridavati toj provokaciji ozbiljan i dramatičan značaj kao što to radi Pupovac.
Lokali kojima su vlasnici Srbi ne rade ni bolje ni gore nego pre ovog incidenta. A za incident u kafiću rano je davati konačne ocene, jer je istraga u toku.

 


Mirna reintegracija istočne Slavonije pokazala je da je "Oluja" imala alternativu. Kome to nije odgovaralo?
- Nije odgovaralo Zagrebu koji ju je i proveo. Ali, naravno da je mirna reintegracija pokazala način kako se mogao izbeći i "Bljesak" i "Oluja". Ali karakter tih operacija i njihov prvenstveni cilj bio je etničko čišćenje i nestanak Srba iz Hrvatske.
 

 

Izvor:http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/401274/-Srbi-pred-ponorom-asimilacije

nazad na vrh

Sekcije

Linkovi

Drugi o nama

Web alati

O nama

Pratite nas