Trpinjci dočekali da se napokon oglasi i SDSS

Borovo, 22.12.2014.

Svedoci smo nesvakidašnjeg događaja na srpskoj političkoj sceni u Hrvatskoj koji smo svi zajedno, u ovom slučaju, čekali punih 1,5 godinu dana te smo jedan takav vrlo važan događaj upravo danas i zabeležili; naime,

dočekali smo da se napokon i SDSS oglasi saopštenjem za javnost povodom nepravosnažne presude 10-orici Srba iz Trpinje koji su osuđeni na ukupnu zatvorsku kaznu u trajanju od 139 godina, a koja im je izrečena pred Sudom za ratne zločine u Osijeku dana 18.12.2014. godine, dan uoči Svetog Nikole.

Verovatno je ovaj dugačak vremenski zastoj u oglašavanju SDSS prouzrokovan smetnjama i šumovima na relaciji VU-ZG-VU, ali možemo ipak konstatovati da se i kod njih nešto kreće.

Imali smo priliku početkom ovog meseca putem medijskih portala videti kako je jedan od osumnjičenika Miroslav Kovačević, brutalno pretučen u istražnom zatvoru u Osijeku. Reakcija SDSS je tom prilikom izostala kao što smo, već na to bili i navikli gledati u proteklom periodu, a iz kojeg razloga je to tako, prepuštamo da sami Vi, poštovana braćo i sestre, procenite i donesete svoj zaključak.

Velika podudarnost, a želimo verovati da je u pitanju i slučajnost, kako je do hapšenja Trpinjaca te podizanja optužnice došlo, prošle 2013. godine, uoči Petrovdana baš kad su objavljeni zvanični službeni rezultati lokalnih izbora na kojima je SDSS zbačen voljom građana, sa vlasti u opštini Trpinja i to nakon 16 godina neprikosnovene „vladavine“.

SDSS je dužan svim Srbima u HR, stanovnicima Trpinje, nepravosnažno osuđenoj 10-orici Trpinjaca, njihovim porodicama i javnosti dati odgovor na sledećih 5 pitanja:

1. Zašto je SDSS porodicama Trpinjaca obećao financiranje usluga advokata obrane pa zatim jednostavno bez obrazloženja od tog svog obećanja odustao te ih ostavio na cedilu (branili su ih advokati po službenoj dužnosti, a poznato je kako oni brane)?

2. Da li je istina da su 2 svedoka-saradnika u ovom sudskom postupku članovi SDSS-a?

3. Zašto SDSS nije barem deo sredstava koja dobija njihov poslanički klub u Hrv. Saboru (godišnji iznos je 1.100.000,00 kuna) dodelio porodicama optuženih Trpinjaca u vidu pomoći koje im je neophodna i preko potrebna za svakodnevni normalan život?

4. Zašto lider SDSS-a Milorad Pupovac nije posetio optužene Trpinjce u istražnom zatvoru u Osijeku, dok je u međuvremenu imao vremena da „skokne“ u Prištinu kako bi posetio u zatvoru Srbina Olivera Ivanovića?

5. Da li izbegavanjem posete Trpinjcima, prema nekim informacijama koje kruže u narodu, Milorad Pupovac izbegava pogledati u oči nekima od njih jer im je štošta naobećavao, pa zatim bukvalno slagao, i to sve od 1997. godine naovamo?

Prema svim napred navedenim, a svima nama zajedno dostupnim činjenicama i podacima, možemo sa sigurnošću zaključiti kako je SDSS postao velika SRAMOTA Srba u Hrvatskoj.