Menu
NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

Nalepnice sa Trpinjske ce...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

U susret naj radosnijem H...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

Svoj braći po Hristu, Kat...

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Iako postoji, bar na papi...

HVALA VAM I SREĆNO!

HVALA VAM I SREĆNO!

NAŠA STRANKA PREDSEDNIK ...

Захвала на пријему  предсједниka Владе Републике Србије

Захвала на пријему предсједниka Вл…

Поштовани предсједниче ...

Zbogom pameti

Zbogom pameti

Nije prvi slučaj da Hrvat...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Predizborni letak kandida...

Prev Next

Nova škola ili potpuno aminovanje asimilacionog procesa

Svedoci smo poslednjih dana medijske pompe oko aktualizacije decenijske  incijative  za osnivanjem  tzv. „Nove škole“  koja ima jasan cilj rušenja poslednjeg stuba očuvanja nacionalnog identiteta naše zajednice u ovom delu  Republike Hrvatske.

Nije začuđujuća inicijativa Nansen dijalog centra, niti je iznenađujuća podrška kako Predsednika Republike i ministra obrazovanja (iako nije na odmet podsetiti na pismo namere Vlade RH i garancija datih za vid  obrazovanja modela A) koliko (ne?!)  iznenađuje stav predsednika Zajedničkog Veća Opština koji, bez obzira na konstantnu  potrebu za samopromocijom, ipak mora bit svestan negativnog učinka koji po srpsku zajednicu ima ovakav (njegov) stav ZVO-a.

Održivi razvoj škola uspostavljenih po modelu obrazovanja A nije, niti ima pokazatelja da bi mogao biti ugrožen, osim u slučaju nepoštovanja garancija i prava datih na višim instancama, što nam  jasno dokazuje da je ovakav stav  izdvojene radne jedinice SDSS-a u najmanju ruku zlonameran, jer, o neobaveštenosti se ne može govoriti.

Samo po sebi se takođe nameće pitanje  iz kog razloga srpske obrazovno-vaspitne  institucije nisu niti 14. godina od zavšetka procesa mirne reintagracije registrovane  kao takve, iako postoji  jasan zakonski okvir za to.

Nedvosmisleno je kako srpska „politička elita“ u Republici Hrvatskoj sadašnjom  podrškom ovakvom
„nonsensu“  to nije htela izvršiti, što nam objašnjava i sadašnje nepostojanje škola u Baranji, koje su nam  takođe bile garantovane dok se po našu  zajednicu pogubna politka SDSS-a i tamo nije umešala (OŠ Jagodnjak).

Obrazovanje modelom A, koji propisuje obrazovanje na maternjem  jeziku i pismu uz dodatne časove hrvatskog jezika do sada nije predstavljalo prepreku za daljom  integracijom učenika u društvene tokove, tako da smatramo kako ovaj proces, koji  na krajnje perfidan način pokušava obrisati poslednje tragove konstitutivnosti i prava na samoopredelenje kako učenika, tako i roditelja podjednako i većinske i manjnske zajednice mora javnosti ponuditi odgovore na pitanja o kojima se ne govori.

Naime, kao primarno nameće se pitanje na kom će se jeziku odvijati nastava, hoće li to biti hrvatsko-srpski, srpsko-hrvatski, hrvatski možda?

Sigurno je samo da se neće zvati srpski!

Drugo, ali ne manje važno je pitanje verskog obrazovanja, koje je za srpsku zajednicu od izuzetnog značaja, a o čemu se takođe ne govori.

Apelujući kako na medije, tako i na zvanične institucije, NGO-e, pozicione i opozicione političke stranke u zemlji i regionu, još jednom naglašavamo važnost opstojnosti srpskih škola i vrtića u cilju ostanka i opstanka

srpske zajednice u Republici Hrvatskoj!

 

Predsednik Naše stranke
Jovan Ajduković, dipl. pravnik

 

nazad na vrh

Sekcije

Linkovi

Drugi o nama

Web alati

O nama

Pratite nas