Menu
NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

PROMAŠENA ARGUMENTACIJA

Nalepnice sa Trpinjske ce...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

U susret naj radosnijem H...

BOŽIĆNA ČESTITKA

BOŽIĆNA ČESTITKA

Svoj braći po Hristu, Kat...

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Nejasna nacionalna ambicija Srba

Iako postoji, bar na papi...

HVALA VAM I SREĆNO!

HVALA VAM I SREĆNO!

NAŠA STRANKA PREDSEDNIK ...

Захвала на пријему  предсједниka Владе Републике Србије

Захвала на пријему предсједниka Вл…

Поштовани предсједниче ...

Zbogom pameti

Zbogom pameti

Nije prvi slučaj da Hrvat...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Ne treba trošiti reči na ...

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

NAŠA STRANKA-NAŠ IZBORNI PROGRAM

Predizborni letak kandida...

Prev Next

Sveti Car Lazar - Vidovdan

Vidovdan Sveti Car LazarSveti Car Lazar je jedan od srpskih velikaša koji su vladali srpskim carstvom posle Dušana Silnog.

Po smrti cara Uroša, patrijarh Jefrem je, tadašnjeg kneza Lazara, krunisao zasrpskog cara.

Lazar je slao: izaslanstvo u Carigrad sa monahom Isaijom i molio dase skine anatema sa srpskog naroda. Sagradio je mnoge crkve, a najpoznatije su Ravanica i Lazarica. Obnovio je Hilandar i Gornjak, a bio je ktitor i ruskog manastira Pantelejmona, Lazar je stalno ratovao sa tadašnjom moćnom turskom silom, ali je, 28. juna na Kosovu, srpska vojska izgubila bitku, a turski car Murat posekao je svetog mučenika Lazara.

Telo mu je preneto i sahranjeno u njegovoj zadužbini Ravanici kod Ćuprije. Kada je počela seoba Srba, narod je nosio sa sobom i njegove svete mošti i sklonio ih u manastir Ravanicu na Fruškoj gori. Za vreme Drugog svetskog rata 1942.godine, njegovo telo preneto je u Beograd, gde je počivalo sve do 1988. godine, kada je preko svih srpskih zemalja i oblasti krenulo ponovo na Kosovo u man. Gračanicu. Odatle je 1989. preneto u Lazarevu zadužbinu man. Ravanicu, kod Ćuprije, gde i danas počiva.

Dan 28. jun (15. jun) naš narod naziva Vidovdan. Ovaj dan je i u istoriji i u legendi poznat kao dan kada se odigrala Kosovska bitka i kada je propalo srpsko carstvo, o čemu ima mnogo knjiga, priča, legendi i naučnih tumačenja.

U pravoslavnoj crkvi se na ovaj dan ne spominje ni Vid, ni Vidoje niti Vitus, niti je kakva služba tom svecu sastavljena, niti taj svetac ima svog tropara. Međutim u katoličkoj crkvi, na taj dan se spominje sveti Vitus pa se pretpostavlja da se ovaj svetac zadržao u našem narodu.

Narodno predanje veli da je Miloš Obilić na Kneževoj večeri, noć uoči kosovskog boja rekao Knezu Lazaru: "Sutra je Vidov dan, videće se ko je vera a ko je nevera".

Srpska pravoslavna crkva na ovaj dan čini spomen proroku Amosu i svetom Knezu Lazaru.

Na Vidovdan niko ne peva, ne igra i ne veseli se; toga dana narod se priseća ratnika i izginulih na Kosovu, a običaj je bio da se obilaze i groblja ratnika poginulih u balkanskim ratovima.

Na Kosovu se veli da uoči Vidovdana, u gluvo doba noći, sve reke poteku za časak crveno kao krv. Na Kosovskom Polju, na mestu bitke, raste crveni, kosovski božur, koji ne može da raste ni na kom drugom mestu. Na Vidovdan kukavica prestaje da kuka za kosovskim junacima.

nazad na vrh

Sekcije

Linkovi

Drugi o nama

Web alati

O nama

Pratite nas